Van je eten een feest maken doe je met deze bloemen. Ze bloeien de hele zomer lang. Met eetbare bloemen versier je jouw tuin én je bord of glas. Wij zetten een paar van de lekkerste en mooiste soorten voor je op een rij.
Eetbare bloemen: de top 10 van Kwekerij Stekkers
1. Wilde bertram
Wilde bertram (Achillea ptarmica) is familie van het duizendblad maar heeft in plaats van schermen, witte bolvormige bloemen. De plant wordt ongeveer 75 cm hoog en bloeit de hele zomer lang. De bloemen kan je inzetten als peperachtige smaakmaker.
2. Bosviool
Het bosviooltje (Viola cornuta) is een rijkbloeiende kleinbloemige viooltje. Ze ziet er niet alleen mooi uit, ze smaakt ook lekker zoet.
3. Daglelie
De daglelie (Hemerocallis) is een mooie lelievormige bloem. Wees snel, ze bloeit slechts één dag. In de ochtend gaat de bloem open en de volgende dag is zij verwelkt. Gelukkig geeft een plant vele bloemen. De smaak is fris-zoet met een verrassende peperige nasmaak.
4. Kaapse knoflook
Als Kaapse knoflook (Tulbaghia) in de volle zon staan bloeit ze de gehele zomer. Alle delen van de plant zijn eetbaar, dus ook de bloemen.
5. Bergamot
Bergamot (Monarda) bloeit in de zon van juni tot en met september. De bloem smaakt fris naar citrus en munt en vrolijkt elk gerecht op.
6. Wilde cichorei
De tot één meter hoge bloemen van de wilde cichorei (Cichorium intybus) verschijnen in de zomermaanden en kleuren prachtig blauw. Het blad kan je eten zoals witlof. En de bloemen zijn prachtig in je salade of kruidenboter.
7. Hartlelie
Hartlelies (Hosta) zijn ideale planten voor schaduwrijke delen van de tuin, waar ze kunnen helpen de bodem te bedekken en onkruid te onderdrukken. Bijkomend voordeel: de hosta is eetbaar. Proef bijvoorbeeld de bloemen eens, of het nog jonge opgerolde blad.
8. Prachtkaars
De prachtkaars (Gaura lindheimeri) heeft smalle hoge bloemstengels. De plant bloeit in juni-september met hangende bloemen. De bloemblaadjes zijn eetbaar en worden gebruikt als substituut voor saffraan.
9. Oost-Indische kers
De Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is een kruipende plant. Hij vermeerdert zich snel door je tuin heen. Eenjarig, maar zaait zichzelf uit, waardoor ie ieder jaar wel weer terugkomt. De bloemen, bladeren en zaden zijn eetbaar en doen met hun scherpe smaak denken aan mierikswortel. De bladeren kunnen ingezouten worden en de bloemknoppen en groene vruchten kunnen worden gemarineerd.
10. Lavendel
Bij lavendel (Lavandula) zijn de bloemetjes, maar ook het blad te gebruiken in de keuken. De smaak is fris, licht zoetig en een beetje bitter. De sterke smaak van lavendel is in thee goed te combineren met rozemarijn, tijm, munt en citroenmelisse. Of doe wat bloemen door je groene of zwarte thee voor een mediterraans aroma.