Voedselbossen, ‘eetbare’ (bos)tuinen en tiny forests. Het gaat uiteindelijk allemaal terug op het principe van permacultuur. Een begrip dat is ontstaan in de jaren 70. In het algemeen gaat het dan over de aarde gebruiken met hulp van natuurlijke principes. Voor een ‘eetbare’ bostuin wil dat bijvoorbeeld zeggen dat je planten bij elkaar zet die voor elkaar zorgen, die de bodem (en dus de aarde) verzorgen, en uiteindelijk ook zorg dragen voor de mens, met het produceren van voedsel. “Zorg voor de aarde, zorg voor de mens, deel in de overvloed.”

Een ‘eetbare’ bostuin heeft verschillende voordelen. De zon en de bodem worden bijvoorbeeld optimaal gebruikt door de verschillende lagen nuttige planten. Onkruid (al is dat een discutabel begrip in de permacultuur wereld) is dan een veel kleiner probleem. Ook is de opbrengst per vierkante meter groter door verschillende lagen voedsel onder elkaar te laten groeien. En je ‘eetbare’ bostuin vergt op termijn telkens minder onderhoud omdat het zichzelf in balans houdt. De planten versterken en beschermen elkaar. Door slim de permacultuur ontwerpprincipes toe te passen kun je een tuin maken met de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem.
Denk aan verschillende lagen noten- en fruitbomen zoals tamme kastanjes, walnoten en appel-, peer– en kersenbomen. Hieronder kunnen weer noten- en fruitstruiken staan zoals hazelnoten, frambozen, bosbessen, rode en zwarte bessen. Daarbij kunnen er eetbare klimmers in de bomen groeien, denk aan de braam of kiwibes. Daaronder of in open plekken in het bos kunnen groentes, bloemen en kruiden groeien als munt, oregano en salie. Aardbeien kun je over de bodem laten kruipen.

Wist je dat je op kleine schaal, in je eigen (kleine) stadstuin of zelfs nog kleiner op je balkon ook zo’n zelfonderhoudende vruchten- en groentetuin kunt creëren? Met planten die weinig onderhoud vergen, jaarlijks terugkomen, vrucht dragen en ook nog eens voor elkaar zorgen. De lagen (boom, struik en kruid) kan je ook op kleine oppervlakte toepassen. Begin met een fruitboom, vul de openingen met wat bessenstruiken (zorg voor verschillende soorten zodat je het hele seizoen bessen hebt) en plant daaronder je kruiden.

Wij doen wel eens inspiratie op uit het boek van Madelon Oostwoud “Een kleine eetbare tuin met vaste planten”. En we hebben onze eigen ‘eetbare bostuinpakketten‘ voor in jouw tuin, voor 4 of 10 m2. Advies en/of tips nodig? Neem vooral contact met ons op of maak een afspraak om langs te komen op de kwekerij en onze eigen ‘eetbare’ tuin te bekijken.