Voedselbossen, ‘eetbare’ (bos)tuinen en tiny forests. Het gaat uiteindelijk allemaal terug op het principe van permacultuur. Een begrip dat (voor de mens) is ontstaan in de jaren 70. In het algemeen gaat het dan over de aarde gebruiken met hulp van natuurlijke principes. Zet planten bij elkaar die voor elkaar zorgen, die de bodem (en dus de aarde) verzorgen, en uiteindelijk ook zorg dragen voor de mens, met het produceren van voedsel. “Zorg voor de aarde, zorg voor de mens, deel in de overvloed, ” zijn de drie ethische principes die richting geven aan het beheer van je stukje grond.
Hoe werkt dit dan in de praktijk? De zon en de bodem worden bijvoorbeeld optimaal gebruikt door de verschillende lagen planten. Onkruid (of de planten die je niet wilt dat er groeien) is dan een veel kleiner probleem. Ook is de opbrengst per vierkante meter groter door verschillende lagen voedsel onder elkaar te laten groeien. Zo’n tuin vergt op termijn telkens minder onderhoud omdat het zichzelf in balans houdt. De planten versterken en beschermen elkaar. Zie ook deze blog: Planten die de bodem verbeteren: stikstoffixatie en mineralen. Door deze principes toe te passen kun je een tuin maken met de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem.
Voor een groot stuk grond kan je denken aan verschillende lagen noten- en fruitbomen zoals tamme kastanjes, walnoten en appel-, peer– en kersenbomen. Hieronder kunnen weer noten- en fruitstruiken staan zoals hazelnoten, frambozen, bosbessen, rode en zwarte bessen. Daarbij kunnen er eetbare klimmers in de bomen groeien, denk aan de braam of kiwibes. Daaronder of in open plekken in het bos kunnen groentes, bloemen en kruiden groeien als munt, oregano en salie. Aardbeien kun je over de bodem laten kruipen.
Op kleine schaal, in je eigen (kleine) stadstuin of zelfs nog kleiner op je balkon kan je deze principes ook toepassen en ook zo’n zelfonderhoudende vruchten- en groentetuin creëren. Er zijn boeken en cursussen genoeg om je hierbij te helpen. Bijvoorbeeld deze: ‘Een kleine eetbare tuin‘ van Madelon Oostwoud en De eetbare siertuin. Zet je tuin (of balkon) vol met planten die weinig onderhoud vergen, jaarlijks terugkomen, vrucht dragen, voor elkaar zorgen en ook nog eens sierwaarde hebben en mooi zijn.
We bieden onze eigen ‘eetbare bostuinpakketten‘ aan voor in jouw tuin, voor 4 of 10 m2. Advies en/of tips nodig? Neem vooral contact met ons op of maak een afspraak om langs te komen op de kwekerij en onze eigen ‘eetbare’ tuin te bekijken.