Veelgestelde vragen

Wat zijn de openingstijden van Kwekerij Stekkers?

Wij zijn het hele jaar door open voor klanten. Omdat we achter het hek van tuincentrum Steck zitten, zijn we afhankelijk van hun openingstijden. Kijk op onze contact pagina voor de meest recente tijden.

Kan ik met de auto langskomen?

Absoluut, we zijn goed bereikbaar met de auto. Vlakbij de A27 en de ring, op het terrein van tuincentrum Steck. Voor een beschrijving, kijk hier: Google Maps.

Kan ik met het openbaar vervoer langskomen?

Ja hoor! Er stoppen enkele bussen in de buurt, en de trein is ook niet heel ver. Binnen Utrecht is de fiets waarschijnlijk sneller.

Bezorgen jullie mijn bestelling thuis?

Hoewel we liever hebben dat je afhaalt, kunnen we ook bezorgen. Kleine bestellingen via PostNL, grotere komen we zelf brengen. Kijk bij de bestelopties.

Kan ik de bestelling komen afhalen?

Ja, te gek! We zetten het voor je klaar. Je kan ook gewoon langskomen, planten meenemen en achteraf online betalen.

Hoe kan ik mijn bestelling betalen?

We accepteren iDeal betalingen en bankoverschrijvingen. Het is ook mogelijk een factuur te laten maken.

Hoe weet ik welke potmaat ik heb meegenomen?

Vraag je je wel eens af wat P9, P11 of C2 betekent? Bij planten die we via onze webshop verkopen kan je vaak kiezen tussen verschillende potmaten. Hoe weet je nu welke maat je hebt meegenomen? De “P” staat voor potmaat, het getal geeft de grootte weer in centimeters. Een P9 pot is dus 9x9cm groot en een P11 11×11 cm. De P9 is een halve liter, de P11 een hele liter, om en nabij. De “C” staat hierbij voor container, het getal geeft de inhoud in liters weer. Een C2 is dus een 2 liter container. De meeste kruiden, bloemen, groenten en aardbeien staan op P9 of P11, soms op 2 liter. De kleine potjes zijn P9, de wat grotere P11. Een bessenstruik staat vaak op C2, 2 liter dus, maar Soms ook op 3 liter of 5 liter. Dat verschil kan je wel zien. En als het toch niet duidelijk is, laat het ons dan gerust weten.

Hoe kan ik mijn bestelling betalen?

We accepteren iDeal betalingen en bankoverschrijvingen. Het is ook mogelijk een factuur te laten maken.

Ik ben hovenier, kan ik bij jullie bestellen?

Ja, kijk bij onze pagina voor professionals voor meer informatie, of neem contact op.

Waarom is het beter om niet met kunstmest te kweken?

Voor de planten die we zelf stekken en opkweken vermijden we het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Een gezonde, vruchtbare bodem heeft in de eerste plaats een rijk bodemleven. Die wordt verstoord door de mineralen en sporen die in kunstmest zitten en dat leidt al snel tot verarming van de bodem. Als beginnende kwekerij kopen we ook nog een deel van onze planten in. Hier ontkomen we voorlopig nog niet aan kunstmest.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie en vindt zijn basis in het tropische oerwoud. Anders dan in de landbouw wordt er in een voedselbos niet met een enkele laag – de akker- gewerkt maar ook met de lagen daarboven. Aan de basis ligt een slim meerlaags ontwerp, geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos: bomen, struiken en kruidachtige gewassen. De plantgemeenschap vormt uiteindelijk een stabiel ecosysteem waarin (kunst)mest en bestrijdingsmiddelen niet voorkomen. Een juist ontworpen voedselbos houdt zichzelf in stand en biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten organismen, groot en klein. Bij Stekkers vind je een scala aan soorten die gebruikt kunnen worden voor de aanleg van een voedselbos(je) of eetbare (bos)tuin.

Kan ik een voedselbos in mijn tuin aanleggen?

Ja, de grootte van een voedselbos(je) kan variëren van een kleine achtertuin tot een hectaren groot geheel. De benaming bos gaat idealiter natuurlijk uit van een hectaren groot geheel. Maar een eetbare (bos)tuin, zoals wij dat in deze opzet graag noemen, is vergelijkbaar en zeker mogelijk in jouw eigen tuin, of zelfs balkon. Bij Stekkers vind je een scala aan soorten die gebruikt kunnen worden voor de aanleg van een voedselbos(je) of eetbare (bos)tuin. Hierin adviseren we je graag.

Wat is permacultuur?

Permacultuur is een wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Complexe ecosystemen in de natuur dienen hierbij als voorbeeld. Het doel ervan kan meerledig zijn: voedselvoorziening, verbeteren van de waterhuishouding, productie van brandstof, bouwmateriaal, het herstellen van door de mens beschadigde landschappen en het creëren van een weerbare omgeving. Bij Stekkers vind je een scala aan soorten die gebruikt kunnen worden voor de aanleg van een permacultuur tuin.