‘Slecht jaar voor bestuivende insecten’
‘Slecht jaar voor bestuivende insecten: weinig bijen, vlinders en hommels’ kopte NOS nieuws vorige week. We merken het zelf, er fladdert beduidend weinig rond en we zijn al blij als we een vlinder, hommel of een bij zien. Uit landelijke metingen blijkt deze waarneming helaas te kloppen. Zo zijn de aantallen dagvlinders in Nederland in ruim dertig jaar tijd meer dan gehalveerd. In juni stortten de hommelaantallen in, tot iets meer dan een derde van de normale aantallen voor de tijd van het jaar. En er zijn beduidend minder kleinere wilde bijensoorten. Het natte voorjaar eist hier zijn tol, maar dat niet alleen. De structurele afname van bestuivende insecten heeft andere oorzaken: stikstofvervuiling, intensivering van het landschapsgebruik en vermoedelijk ook grootschalig gebruik van insecticiden.
Veel imkers in Nederland troffen dit voorjaar een gestorven bijenvolk aan in de kasten. Toen imker Sonne Copijn op zoek ging naar een oorzaak kwam ze erachter dat de de sterfte onder bijen die op eigen honing de winter door zouden komen hoger was dan onder volken waarvan de honing geoogst was. Toen ze een aantal honingmonsters op pesticiden liet onderzoeken, trof ze 35 verschillende pesticiden in de honing aan. Elf bestrijdingsmiddelen zijn daarvan niet toegelaten in Nederland omdat ze zo giftig zijn.
Geen gif op de planten bij kwekerij Stekkers
Gif op tuinplanten is, zoals de Stichting PAN-NL (Pesticide Action Network Netherlands) concludeert, een belangrijke reden voor het achteruit gaan van alle insectenpopulaties. Niet alleen doordat we giftige planten in onze tuinen zetten, maar ook doordat er tijdens de teelt veel chemische middelen in ons ecosysteem belanden.
Onderzoek na onderzoek toont aan dat de schadelijke pesticiden die op conventionele (niet-biologische) tuinplanten zitten, misschien niet gevaarlijk zijn voor mensen, maar wel zeer schadelijk kunnen zijn voor nuttige insecten, schimmels en bacteriën. Deze pesticiden zijn aanwezig op de tuinplanten die je koopt bij bloemisten, markten, supermarkten en tuincentra.
Ondanks dat we geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, ook geen biologische, merken we op dat we weinig last hebben van plagen, mede dankzij het brede assortiment wat we kweken.
Natuurlijk kweken op pot
Naast kweken zonder gif, gaan we, ook zonder keurmerk, verder. We kweken, zaaien en verpotten met biologische potgrond van BioKultura, zonder kunstmest. In het voorjaar en aan het begin van de zomer bemesten we de planten omdat de voeding in de potgrond opraakt. Hiervoor gebruiken we Vidi Funda, een natuurlijke bodemverbeteraar in de vorm van pellets gemaakt van plantaardige grondstoffen en zeewieren. De uitspoeling wordt geminimaliseerd doordat de voedingselementen direct door het bodemleven worden opgenomen. Deze voedingsstoffen komen op hun beurt langzaam beschikbaar voor de plant. De bodem is de basis en doet ook hier op pot het werk. Voor de onkruidbestrijding leggen we een laag mulch (gedroogd en versnipperd olifantsgras) op de potten. Dit bemoeilijkt de ontkieming en groei van onkruid en zorgt ervoor dat water beter bij de wortels komt tijdens het water geven. Hoewel we nog niet volledig zonder plastic kunnen, recyclen we zoveel mogelijk.
Niet alle planten in ons assortiment zijn echter door ons vermeerderd. Van sommige zelfgekweekte planten kunnen we de vraag niet volledig dekken met onze eigen voorraad. In zulke gevallen kopen we planten in bij collega’s. Hoewel we dan niet het volledige teeltproces kunnen volgen, kiezen we zorgvuldig leveranciers die bekendstaan om hun zorgvuldige en milieubewuste kweekmethoden.
Biologisch versus natuurlijk
Ook al hebben we (nog) geen biologisch keurmerk. Onze kwekerij staat voor harmonie met de natuur en het bevorderen (en inmiddels herstellen) van biodiversiteit. Daarom vermijden we in onze teelten het gebruik van bestrijdingsmiddelen, zelfs biologische varianten. Kweken zonder gif is wat ons betreft gangbaar en de normale weg.