Na een nat voorjaar volgt steeds vaker een warme en droge zomer. Daar kan je je tuin beter op inrichten. Met deze vaste planten die tegen hitte en droogte kunnen zit je goed. Zelfs op pot kunnen ze langer tegen droogte.
1. Moerbei
De moerbei (modus alba x rubra) is een zeer makkelijk te onderhouden boom/grote struik (kan tot 8 meter hoog worden). De moerbeiboom kan makkelijk allerlei andere vormen aannemen door te snoeien. Hij verdraagt droogte, hitte en karige bodems heel goed en houdt van een zonnige plek. De moerbeien (superzoet!) rijpen gedurende een periode van minimum 6 weken in het begin tot midden van de zomer. De oogstperiode is lang: smullen!
2. Vijg
De vijg (ficus carica) is een struikvormige boom met zeer grote en zoet geurende bladeren. Hoe zonniger en beschutter het plekje dat je voor ‘m hebt, hoe groter, sappiger en zoeter je oogst. Hoe hittebestendig kan je ene plant hebben? Kan doorgroeien tot ongeveer 2 tot 4 meter, afhankelijk van de variëteit en de plek. En past ook in een kuip op je zonnige balkon. Prachtige aanwinst voor elke zonnige tuin!
3. Mispel
De mispel (mespilus germanica) kan doorgroeien tot 4/6 meter en kan goed overweg met periodes van droogte en zomerse hitte. De boom bloeit in mei met prachtige grote witte bloesem en in de herfst verkleurt het blad roodbruin tot goudoranje. Een prachtige aanwinst voor elke tuin!
4. Amandel
De amandel (prunus dulcis) is een van de vroegste bloeiers, met z’n prachtige, zachtroze bloesem. Het is een struikvorming opgaande boom en wordt niet al te groot: zo’n 4/6 meter. En ja, ook in dit klimaat kan je genieten van je amandeloogst.
5. Gojibes
Gojibes (Lycium barbarum) of boksdoorn is gemakkelijk te kweken in de tuin. De oranjerode bessen zijn bijzonder rijk aan vitaminen en antioxidanten. De plant komt van nature voor in gebieden met een droog en warm klimaat, zoals delen van China en Mongolië. Door deze omstandigheden heeft de Gojibes zich ontwikkeld tot een sterke plant die goed bestand is tegen hitte en periodes van droogte.
6. IJzerhard
IJzerhard (verbena bonariensis) bloeit lang, vanaf juni tot in de herfst. Trots torent hij wel een meter hoog de lucht in, die dunne lange aren met paarse bloemen, waar vlinders, hommels en bijen dol op zijn. Eenmaal ijzerhard in je tuin, nooit meer zonder, ook in warme en droge periodes. Deze gracieuze plant verspreidt zich moeiteloos door zichzelf uit te zaaien. Het blad is eetbaar en werd vroeger gegeten in combinatie met augurken of komkommers. Ook is het een theekruid. De smaak is aromatisch, maar zeer bitter.
7. Kattenkruid
Kattenkruid (Nepeta) is een geweldige aanwinst voor je tuin. Het bloeit van het late voorjaar tot de vroege herfst. Deze taaie plant gedijt in allerlei soorten grond en kan prima tegen droogte, perfect dus voor die warme zomers die we tegenwoordig hebben. Jonge kattenkruid bladeren zijn rauw eetbaar. Ze hebben een aromatische, muntachtige smaak en kunnen in koude gerechten worden gegeten.
8. Jostabes
De Jostabes (ribes nidigloralia) groeit wel, al staat ie ietwat droog. Jostabes is een kruising tussen een kruisbes en een zwarte bes. De struiken worden ongeveer 1,5m hoog en 1m breed. Hij bloeit in mei met kleine rode bloemen. De bessen die smaken naar kruisbes met een vleugje zwarte bes zijn te plukken vanaf juli. De trossen zijn groot en overvloedig. En de bessen zitten boordevol antioxidanten, mineralen en vitaminen.
9. Bijvoet
Bijvoet (Artemisia vulgaris) oftewel Luizenplant, kan heel goed met droogte om gaan. Liever te weinig water dan te veel. En daarnaast is het een bijzonder nuttige plant om in te zetten bij de natuurlijke bestrijding van bladluizen. Bijvoet verspreidt namelijk lokstoffen die allerlei natuurlijke vijanden van de bladluis aantrekken. Kan groot worden, ongeveer 1 tot 2 meter. Bloeit in juni tot en met september met kleine schattige witte bloempjes. De uiteinden van de stengels en de jonge uitlopers van bijvoet hebben een smaak die vergelijkbaar is met artisjok. Je kan het verwerken in soep en allerlei andere stoofpotten.
10. Hemelsleutel
Hemelsleutel (sedum matrona) is een sterke plant voor een zonnige plek. Kan goed tegen droogte dankzij die dikke bladeren waar ze water in op slaat voor barre tijden. Bloeit tussen augustus en oktober met roze bloemetjes. Het blad van de hemelsleutel is opvallend grijsgroen, soms grijsrood tot purperbruin, eirond, vlezig en glad, dat tot laat in de winter mooi blijft. Is ie eetbaar? Jazeker! De bladeren kunnen zowel rauw als gekookt gegeten worden. Je kan ze toevoegen aan salades, verwerken als spinazie of soep van maken.
Advies nodig over hittebestendige planten?
Naast deze 10 uitblinkers, hebben we bij Kwekerij Stekkers nog meer eetbare vaste planten die gedijen in hitte en droogte. We inspireren je graag. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, onze winkel biedt alles wat je nodig hebt om jouw tuin tot leven te brengen. Van individuele planten tot complete pakketten, we hebben de tools en kennis om jou te helpen slagen. Ontdek de schoonheid van eetbare vaste planten en begin aan jouw eigen eetbare tuin avontuur.