Welke bloemen kan je nu het best aanplanten om bijen en hommels te lokken?
Wist je dat bijen de kleur paars duidelijker kunnen zien dan andere kleuren? Het is dan ook niet verwonderlijk dat de beste bijenplanten paarse bloemen hebben. Hieronder een top 10 van onze vaste paarse zomerbloeiende planten. Eetbaar ook voor jou en gekweekt zonder bestrijdingsmiddelen, minstens net zo belangrijk.
‘Top 10’ zomerbloeiende vaste planten voor bijen en hommels van Kwekerij Stekkers
1. Oregano
Van oregano of wilde marjolein (Origanum vulgare) oogst je de blaadjes wanneer je wilt, mits de planten groot genoeg zijn, en er genoeg takjes met blaadjes over blijven om voor nieuwe groei te zorgen. Het blad kan je vers gebruiken, of laten drogen. Ook de paarse bloemen kan je eten. Versier er bijvoorbeeld een salade mee. Maar laat er ook wat over. Naast kruid is het immers ook een mooie plant met bloei die veel hommels en bijen lokt. In de herfst zal de plant bovengronds afsterven. Knip rond eind februari de dode takken tot op de grond toe weg, dan kunnen de nieuwe stengels weer uit gaan lopen en kun je vanaf ongeveer april weer gaan oogsten.
2. Smeerwortel
Smeerwortel (Symphytum officinale) is niet alleen een goede mineralen accumulator en een uitstekende mulchplant, lees de vorige blog. Ook trekken de paarse bloemen van de smeerwortel bestuivers aan. Niks dan voordelen deze plant.
3. Kardoen
De bloem van de Kardoen (Cynara cardunculus) is een prachtige, opvallende verschijning: groot en bolvormig, met een diameter van ongeveer 5-8 cm en een kleur die varieert van levendig paars tot blauw. Niet alleen de bijen en de hommels zijn er dol op. De kardoenplant zelf kan groot worden, en een hoogte van 1,5 tot 2 meter bereiken. De stengels van de kardoen kan je eten, ze hebben een milde, artisjok-achtige smaak.
4. Vlinderstruik
De vlinderstruik (Buddleja davidii) doet wat hij zegt. Vlinders (en ook bijen en hommels) zijn dol op de nectar die de bloemen voortbrengen. Zolang deze struik genoeg zon krijgt, groeit ie overal. Zelfs op arme, droge grond. Ze bloeien van juli tot in september. Snoei hem – tenzij je wilt dat ie gaat woekeren – ieder jaar in het vroege voorjaar (na de nachtvorst) terug tot 30 cm boven de grond. De struik zal in datzelfde jaar weer een hoogte van anderhalf tot twee meter bereiken en uitbundig gaan bloeien.
5. Sierui
Sierui (Allium) is een echte bijen- en vlinderlokker. De talrijke kleine, stervormige paarse/roze bloemen bloeien in de zomer, meestal van juli tot augustus. De plant zelf heeft smalle, grasachtige, groene bladeren, groeit niet hoger dan 50 cm en staat het liefst in volle zon tot halfschaduw. Het smalle blad kan je, net als bieslook, eten.
6. Munt
Munt, en dan vooral pepermunt en de iets minder woekerende aardbeimunt, bloeien uitbundig met paarse bloemen. Munt bloeit van juni tot september. Snoeien combineer je met het oogsten: pluk dus niet alleen blaadjes weg, maar meteen een hele tak zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe groei. De bloemen zijn niet alleen een okker voor bijen en hommels, jij kan ze ook eten.
7. Lavendel
Lavendel, heerlijk die geur. Hommels, vlinders en bijen kunnen er geen genoeg van krijgen. Ga met je hand door een bloeiende lavendelstruik en je ruikt de Provence. De klassieke paarse lavendel bloeit van juni tot augustus en wordt 30-40 cm hoog. Geef hem eem plekje in de zon.
8. Kattenkruid
Kattenkruid (Nepeta) is een geweldige aanwinst voor je tuin. Het bloeit van het late voorjaar tot de vroege herfst, waardoor bijen een langdurige voedselbron hebben. Bovendien is het super makkelijk te kweken en heeft het weinig onderhoud nodig. Deze taaie plant gedijt in allerlei soorten grond en kan prima tegen droogte, wat perfect is voor die warme zomers die we tegenwoordig hebben.
9. IJzerhard
Ook IJzerhard (Verbena bonariensis) bloeit lang, vanaf juni tot in de herfst. Trots torent hij wel een meter hoog de lucht in, die dunne lange aren met paarse bloemen, waar vlinders, hommels en bijen dol op zijn. Eenmaal ijzerhard in je tuin, nooi meer zonder. Deze gracieuze plant verspreidt zich moeiteloos door zichzelf uit te zaaien.
10. Kaapse knoflook (roze)
Kaapse knoflook (Tulbaghia violacea) komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en heeft lange, slanke bladeren die lijken op die van bieslook, maar groter zijn. De plant produceert opvallende paarse bloemen die in bolvormige clusters groeien en zeer geliefd zijn bij bijen, vlinders en andere bestuivers. Gebruik de bladeren voor hun knoflooksmaak in gerechten en laat de bloemen staan voor hen.
Nog meer vaste planten voor bijen en hommels
Naast deze 10 uitblinkers, hebben we bij Kwekerij Stekkers nog meer eetbare nectartoppers. We inspireren je graag. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, onze winkel biedt alles wat je nodig hebt om jouw achtertuin in de schaduw tot leven te brengen. Van individuele planten tot complete schaduwplantenpakketten (die we ook verzenden), we hebben de tools en kennis om jou te helpen slagen. Ontdek de schoonheid van eetbare vaste planten, gifvrij en natuurlijk gekweekt, en begin aan jouw eigen eetbare tuin avontuur.